dilluns, 12 de maig de 2008

Sineu batega, a pesar de tot...

Els doblers dels sineuers

A finals d’abril el consistori va celebrar un ple extraordinari per aprovar els pressuposts d’enguany. Hi ha una partida de 16.357,31 € destinada a la restauració de les teules pintades (proposta d’Esquerra Sineu, aprovada per unanimitat, com varem informar en el seu moment). No obstant, la falta d’una partida clara destinada a la restauració de l’arxiu històric, i el poc detall dels pressuposts (no sabem on aniran i com es gestionaran 100.000 € de la partida destinada a festes, per posar només un exemple) varen fer que Esquerra s’hagués d’abstenir. Varen votar a favor PP i UM, en contra SI, i s’abstingueren ERC i PSIB-PSOE. El deute municipal a final d’any serà d’uns 1.225.000 €.

Crida l'atenció la doblerada que es gasta avui en dia l'ajuntament en les festes dels quintos. Això no vol dir que Esquerra Sineu no estigui a favor de subvencionar les festes joves, però si de cercar maneres més 'creatives'. Fa uns anys la gràcia dels quintos era espavilar i cercar-se la vida. Ara els concerts de les festes dels quintos son, si més no, com els concerts i verbenes de les festes d'agost. Curiós al manco. I car... Molt car... Qui s'embutxaca els doblers?

Història i arxiu

Finalment Esquerra proposarà a la corporació municipal dedicar l’arxiu històric a Mn. Bartomeu Mulet, finat el passat 31 de març als 91 anys, i al Degà Joan Rotger, autor dels “Origens de Sineu” (1939) i de “L’església de Sineu” (1944) entre altres, que son els dos personatges que més han fet per recopilar informació historiogràfica sineuera. La feina l’havia començada Joan Rotger en les dècades dels anys 30 i 40 del segle passat, i la va continuar Don Bartomeu. Per això, Esquerra Sineu proposarà que el nom de l’arxiu històric de Sineu sigui anomenat ARXIU HISTÒRIC ROTGER-MULET.

Nous militants

D’ençà de fa gairebé un any, quan Esquerra va aconseguir representació institucional a Sineu i a les Illes Balears, s’ha incrementat exponencialment el nombre de sol·licituds d’afiliació a Esquerra per part dels sineuers i sineueres. A part dels afiliats adults, no cal oblidar que bastants joves sineuers pertanyen a les JERC, organització juvenil molt activa (de fet, recordem que el diari nacionalista El Mundo va dedicar una portada a les JERC de Sineu, arrel d’una moció presentada a través d’Esquerra en contra del dia de la hispanitat).

El batec del poble: Cultura local

Els passats dies 17, 18 i 19 d’Abril, es varen celebrar les 1es Jornades d’Estudis Locals de Sineu. Unes jornades per reactivar l’estudi, l’anàlisi i la crítica, des de tots els punts de vista (artístic, científic, historiogràfic, etnològic, arquitectònic, literari,...), de la realitat sineuera. El cap executiu, per dir-ho d’alguna manera, d’aquestes jornades fou Joan Vanrell Torelló. Es va constituir un comitè organitzador format per Antònia Real (bibliotecària), Xisco Gelabert (PP), Joan Munar (SI), Miquel Puiggròs (ERC) i Cati Florit (PSIB-PSOE), a banda del ja anomenat Joan Vanrell. UM es va autodescartar i cap membre d’aquest partit no es va presentar a cap de les reunions d’aquest comitè.

Les jornades van tenir un èxit notable d’assistència de públic, especialment el dissabte 19. Professors universitaris i intel·lectuals sineuers (la filòloga Magdalena Alomar Vanrell ‘de ca s’Escolà’, el biòleg Biel Moyà Niell, la geògrafa Francesca Florit Alomar, el pedagog Antoni Bauçà Sampol, l’escriptor Biel Florit Ferrer ‘Sabateret’, etc) varen formar part del comitè científic o varen ser ponents durant les jornades.

El batec del poble: Sa Cova des Fossar fa por

La nit de Sa Fira s’inaugurà l’espectacular exposició–mostra de l’agrupació sineuera Dimonis de Sa Cova des Fossar, al Teleclub. Aquesta exposició (quasi ‘performance’) romangué oberta durant tot el dia de Sa Fira i posteriors, i mostrà, d’una manera bastant sinistra, caparrots, màscares, banyes, vestimentes, bengales, carretilles, sortidors de ma, bèsties, fotos i vídeos de l’agrupació. Pels que no vareu veure s’exposició, aquí vos deixem un vídeo, que es presentarà a ajuntaments i entitats per promocionar la colla:

Per altra banda, animem des d’aquí a fer-vos socis de l’agrupació (no cal ser dimoni per ser soci de la colla). Per això podeu anar a la CAM (a la Plaça del Fossar) qualsevol dia laboral en horari d’oficina, dir que voleu ser socis dels dimonis de Sineu, i ells vos ho gestionaran tot (preu: 20 €).
Carles Prim

Esperem que s’imposi el seny dins el PP i no es faci ni punyetero cas a les aixecades de cul del desadaptat Carlos Delgado. A veure si a causa d’aquest antimallorquí el PP no trobarà la via moderada i centrada en la que diuen que volen entrar ara (via iniciada ja amb els abandonaments d’Acebes, Zaplana, San Gil, etc.). A veure si fan mes cas als seus electors, votants i militants de sa part forana (els poblers, per exemple) i conviden a marxar a altres llocs els que no es volen adaptar a la realitat mallorquina i ens volen tot el mal possible als illencs.


De cada vegada més, el PP d'aquí s'assembla més al PP valencià o al PP català. Ultra nacionalistes. Ultra espanyolistes. Totalment allunyats del regionalisme de Cañellas o Soler, o les maneres de fer del propi Pep Boter.

1 comentari:

Anònim ha dit...

ja no sabeu com perdre el temps.