dimecres, 8 de juny del 2011

un poc de pedagogia: qui era Jaume II, el de l'estàtua?

.
un bocí de la nostra història

L’any 1229 Mallorca era poblada per musulmans. Les tropes cristianes de la Corona d’Aragó, on regnava Jaume I ‘el Conqueridor’, el 5 de setembre sortiren de Salou i Cambrils (a Catalunya) i dia 31 es feren amb Madina Mayurca (el que ara es Palma). La illa fou repoblada amb pagesos de, bàsicament, l’Empordà. Per això ara, a Mallorca som cristians i parlem català (mallorquí). Per això ara, cada any, el 31 de desembre es fa la Festa de l’Estendard.

Jaume I anà modificant els seus testament a mesura que anava tenint fills. Així, al seu fill gran, Pere ‘el Gran’ li tocà el boci gros i suculent de la Corona d’Aragó, mentre el següent fill, Jaume II (representat en l'estàtua de Sa Plaça de Sineu), es quedaria amb el Regne de Mallorca (Mallorca i Perpinyà –la Catalunya francesa–).

Les relacions entre els dos germans no foren bones i hi hagué guerra i hostilitats entre ells dos. En acabar la guerra el germà Pere havia confiscat les Balears a Jaume II, que li foren tornades el 1295 mitjançant el tractat d'Anagni, però amb la condició de que Jaume retés vassallatge a Pere. Després d'aquest episodi i fins que es morí, Jaume II es dedicà a administrar el seu regne, del qual era un bon coneixedor. Reformà l'urbanisme, la colonització agrària, la defensa, la moneda i el patrimoni. També fou protector de Ramon Llull.

El palau de Sineu (on ara hi ha les monges tancades) va ser un encàrrec de Jaume II, l'any 1309. Manà construir-lo sobre una base d'origen islàmic, i entre els anys 1319 i 1523 fou residència del veguer de fora (càrrec sota els governadors però per damunt dels batlles de la part forana mallorquina). L'any 1583, Felip II el traspassà a les monges concepcionistes.

Ha estat motiu de tòpic la promiscuïtat dels reis de Mallorca. A Jaume II, cosa poc freqüent a l'època, el seu pare li deixà escollir esposa. El 12 d'octubre de 1272 es casava a Barcelona amb Esclarmunda de Foix, amb la que va tenir 6 fills i filles, però tanmateix, de les relacions fora del matrimoni se li coneix com a mínim una altra filla. El seu padrí, Pere ‘el Gran’, pare de Jaume I, també era un poc femellut, i se li coneixen com a mínim dos fills il·legítims.

.

.


el Círculo Balear

El Círculo Balear (així, en castellà) defensa que català i mallorquí són dues llengües diferents i que l'espanyol està perseguit a les Balears. Mostren una bandera tribarrada, envers de l'oficial i històrica, quadribarrada.



Curiosament no defensen que el madrileny i el canari siguin llengües diferents, ni qüestionen la bandera espanyola (tot i les múltiples variants que ha tingut històricament).



El seu president és Jorge Campos.

.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

A aquest sr. es veu que el dia que explicaren a l'escola la història de Jaume II no hi va poder anar i una amics seus fatxendes li explicaren a la seua manera..., i s'ho va creure tant que es veu amb la necessitat de predicar amb l'exemple!!, si no és així no hi ha altre explicació!

Anònim ha dit...

Al setmanari EL TEMPS del 17 de maig va sortir un article sobre Jaume II de Mallorca, signat per Núria Cadenes, "La contradictòria història d'un rei... bo?", on dóna la notícia de l'aparició aviat de la biografia del monarca escrita per l'historiador David Garrido. Atenció!: és la primera biografia que s'escriu dedicada al rei Jaume II de Mallorca. Seria bo organitzar algun acte amb historiadors de veritat, que ens expliquin la veritable història.

Anònim ha dit...

Mirau, a sas Baléàs se xerrà es BALÉÀ y com no es Castellà, còma Españols que també som, s'"esquerra" esta acabada. Anau alerta, domés vos avís.

J. S. Vila ha dit...

Visualmente interesante este pedacito de la historia balear. Y es curioso el mapa donde se despliegan hasta donde llegaron los catalanes en sus expediciones de asentamiento en el Mediterráneo.