diumenge, 18 de maig del 2008

Dissabte 24, anem a donar suport a la cultura i als joves!!!

Concerts i Correfoc en l’acampada per la llengua

El proper cap de setmana Joves de Mallorca per la Llengua ha organitzat l’Acampallengua que es fa anualment. Es tracta d’una trobada juvenil que té lloc cada any a un municipi diferent de Mallorca, amb l’objectiu de mobilitzar els joves a favor de la llengua. Enguany la cita es a Son Servera.

El dissabte, 24 de maig, a les 21:30 h, els Dimonis de Sa Cova des Fossar de Sineu, juntament amb altres colles de dimonis (Foktoria de por, Trafoc, i Enfocats), realitzaran un correfoc. Després hi haurà sopar i concert d’Els Pets, Antònia Font, i altres grups. Des d’Esquerra Sineu vos animem a venir de gresca a Son Servera, i al mateix temps donareu suport a la vostra llengua.

Abans hi haurà un acte de les JERC Mallorca, destinat a tots els joves de les illes.

Per altra banda, comunicar-vos que Esquerra Sineu iniciarà en breu contactes amb l’ajuntament de Sineu i amb els Joves de Mallorca per la Llengua per dur una propera edició de l’Acampallengua al nostre poble.

En Ganyot comet irregularitats, i en Boter li atura els peus.

Mals temps també pel PP sineuer???. Si a nivell de l’estat, Rajoy, Gallardón, Esperanza Aguirre i Fraga, es peguen llosques a tutiplén, i a nivell autonòmic tres quarts del mateix amb les galletes que s’entimen Estaràs, Delgado, i els poblers, a nivell municipal no podia ser diferent. Ahir el Diari de Balears deia que en Ganyot, tinent de batle, va assegurar que en Boter havia paralitzat l’obra per “donar una imatge d’eficàcia i transparència”. La filla d’en Ganyot, na Yana, deia que tota la culpa era seva i que deixessin son pare en pau.

Tot ve d’una noticia del dia anterior, sortida en tots els diaris locals, en que s’informava de la paralització de les obres d’una casa del regidor del PP, Antonio Comas Ganyot, per part del batle del seu propi partit, en Pep Oliver Boter. Felicitacions per en Boter, per paralitzar l’obra (només ha fet el que li tocava), i un toc d’atenció fort a Ganyot: qui hauria de donar més exemple no en dona gens.

Deu ser difícil, pel PP sineuer, comandar sense tenir el suport de cap institució superior (estat, comunitat, consell).

Una nova escola… i més vivendes

El passat dimecres, 14 de maig, l’ajuntament va aprovar en ple extraordinari el conveni pel qual es requalifiquen uns terrenys abans rústics, per poder fer-hi la nova escola. Esquerra Sineu i Sineuers Independents es varen abstenir, ja que estan d’acord amb la necessitat i urgència d’una nova escola, però no en el mecanisme d’obtenció del terreny per construir-la (compensació urbanística als propietaris dels terrenys, lo qual els permetrà edificar als voltants de l’escola). PP, UM i PSIB-PSOE varen votar a favor.

Festes ben equipades

Segueix el mutisme de l’ajuntament respecte a la gran quantitat de doblers destinats a festes per aquest 2008. Una doblerada.



dilluns, 12 de maig del 2008

Sineu batega, a pesar de tot...

Els doblers dels sineuers

A finals d’abril el consistori va celebrar un ple extraordinari per aprovar els pressuposts d’enguany. Hi ha una partida de 16.357,31 € destinada a la restauració de les teules pintades (proposta d’Esquerra Sineu, aprovada per unanimitat, com varem informar en el seu moment). No obstant, la falta d’una partida clara destinada a la restauració de l’arxiu històric, i el poc detall dels pressuposts (no sabem on aniran i com es gestionaran 100.000 € de la partida destinada a festes, per posar només un exemple) varen fer que Esquerra s’hagués d’abstenir. Varen votar a favor PP i UM, en contra SI, i s’abstingueren ERC i PSIB-PSOE. El deute municipal a final d’any serà d’uns 1.225.000 €.

Crida l'atenció la doblerada que es gasta avui en dia l'ajuntament en les festes dels quintos. Això no vol dir que Esquerra Sineu no estigui a favor de subvencionar les festes joves, però si de cercar maneres més 'creatives'. Fa uns anys la gràcia dels quintos era espavilar i cercar-se la vida. Ara els concerts de les festes dels quintos son, si més no, com els concerts i verbenes de les festes d'agost. Curiós al manco. I car... Molt car... Qui s'embutxaca els doblers?

Història i arxiu

Finalment Esquerra proposarà a la corporació municipal dedicar l’arxiu històric a Mn. Bartomeu Mulet, finat el passat 31 de març als 91 anys, i al Degà Joan Rotger, autor dels “Origens de Sineu” (1939) i de “L’església de Sineu” (1944) entre altres, que son els dos personatges que més han fet per recopilar informació historiogràfica sineuera. La feina l’havia començada Joan Rotger en les dècades dels anys 30 i 40 del segle passat, i la va continuar Don Bartomeu. Per això, Esquerra Sineu proposarà que el nom de l’arxiu històric de Sineu sigui anomenat ARXIU HISTÒRIC ROTGER-MULET.

Nous militants

D’ençà de fa gairebé un any, quan Esquerra va aconseguir representació institucional a Sineu i a les Illes Balears, s’ha incrementat exponencialment el nombre de sol·licituds d’afiliació a Esquerra per part dels sineuers i sineueres. A part dels afiliats adults, no cal oblidar que bastants joves sineuers pertanyen a les JERC, organització juvenil molt activa (de fet, recordem que el diari nacionalista El Mundo va dedicar una portada a les JERC de Sineu, arrel d’una moció presentada a través d’Esquerra en contra del dia de la hispanitat).

El batec del poble: Cultura local

Els passats dies 17, 18 i 19 d’Abril, es varen celebrar les 1es Jornades d’Estudis Locals de Sineu. Unes jornades per reactivar l’estudi, l’anàlisi i la crítica, des de tots els punts de vista (artístic, científic, historiogràfic, etnològic, arquitectònic, literari,...), de la realitat sineuera. El cap executiu, per dir-ho d’alguna manera, d’aquestes jornades fou Joan Vanrell Torelló. Es va constituir un comitè organitzador format per Antònia Real (bibliotecària), Xisco Gelabert (PP), Joan Munar (SI), Miquel Puiggròs (ERC) i Cati Florit (PSIB-PSOE), a banda del ja anomenat Joan Vanrell. UM es va autodescartar i cap membre d’aquest partit no es va presentar a cap de les reunions d’aquest comitè.

Les jornades van tenir un èxit notable d’assistència de públic, especialment el dissabte 19. Professors universitaris i intel·lectuals sineuers (la filòloga Magdalena Alomar Vanrell ‘de ca s’Escolà’, el biòleg Biel Moyà Niell, la geògrafa Francesca Florit Alomar, el pedagog Antoni Bauçà Sampol, l’escriptor Biel Florit Ferrer ‘Sabateret’, etc) varen formar part del comitè científic o varen ser ponents durant les jornades.

El batec del poble: Sa Cova des Fossar fa por

La nit de Sa Fira s’inaugurà l’espectacular exposició–mostra de l’agrupació sineuera Dimonis de Sa Cova des Fossar, al Teleclub. Aquesta exposició (quasi ‘performance’) romangué oberta durant tot el dia de Sa Fira i posteriors, i mostrà, d’una manera bastant sinistra, caparrots, màscares, banyes, vestimentes, bengales, carretilles, sortidors de ma, bèsties, fotos i vídeos de l’agrupació. Pels que no vareu veure s’exposició, aquí vos deixem un vídeo, que es presentarà a ajuntaments i entitats per promocionar la colla:

Per altra banda, animem des d’aquí a fer-vos socis de l’agrupació (no cal ser dimoni per ser soci de la colla). Per això podeu anar a la CAM (a la Plaça del Fossar) qualsevol dia laboral en horari d’oficina, dir que voleu ser socis dels dimonis de Sineu, i ells vos ho gestionaran tot (preu: 20 €).




Carles Prim

Esperem que s’imposi el seny dins el PP i no es faci ni punyetero cas a les aixecades de cul del desadaptat Carlos Delgado. A veure si a causa d’aquest antimallorquí el PP no trobarà la via moderada i centrada en la que diuen que volen entrar ara (via iniciada ja amb els abandonaments d’Acebes, Zaplana, San Gil, etc.). A veure si fan mes cas als seus electors, votants i militants de sa part forana (els poblers, per exemple) i conviden a marxar a altres llocs els que no es volen adaptar a la realitat mallorquina i ens volen tot el mal possible als illencs.


De cada vegada més, el PP d'aquí s'assembla més al PP valencià o al PP català. Ultra nacionalistes. Ultra espanyolistes. Totalment allunyats del regionalisme de Cañellas o Soler, o les maneres de fer del propi Pep Boter.